Προσοχή! Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Παρουσίαση Backun Alpha και Beta κλαρινέτα

08/05/2017
από Κατερίνα Στρατιδάκη

BMS-Product-Shoot-04-2016-5701.jpg?14945

Στον Καναδά εδρεύει η Backun Musical Services, μία εταιρία που κατασκευάζει ίσως τα καλύτερα κλαρινέτα του κόσμου απο το 2000. Τα όργανα της Backun Musical έχουν ένα μοναδικό σχεδιασμό, όπου ακόμα και ένα ανεκπαίδευτο μάτι θα μπορούσε εύκολα να τα ξεχωρίσει ανάμεσα στα άλλα. Που θα τα ακούσετε; Στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών να παίζονται απο κορυφαίους μουσικούς.

Τα μοναδικά βαρελάκια και οι κορυφαίες καμπάνες τους απο μόνα τους στολίζουν το όργανο, όχι μόνο αισθητικά άλλά και ηχητικά. Ο συνδυασμός τους όμως με τα μοναδικής ποιότητας cocobolo ξύλα, που μόνο η backun musical ξέρει να επιλέγει, και τα χρυσά κλειδιά δίνουν ένα αποτέλεσμα που θα σας αφήσει με ανοιχτό στόμα.

backun-6

Ένα απο τα χαρακτηριστικά της Backun Musical είναι ότι κατασκευάζει τα όργανα της απο το ίδιο κομμάτι ξύλο. Έτσι κερδίζει στην ομοιομορφία του ήχου των οργάνων της και στην μοναδική εμφάνιση αφού όλο το κλαρινέτο έχει ομοιόμορφα "νερά" στο ξύλο του.

Τα όργανα της ξεκινούν απο 900 περίπου ευρώ και φτάνουν έως και τις 25.000 ευρώ. Ο στόχος της εταιρίας είναι η κατασκευή των καλύτερων οργάνων για τους καλύτερους κλαρινετίστες παγκοσμίως σε οποιοδήποτε κόστος.

"the best horns, for the best players with the best materials, at any cost"

Δοκιμή των κλαρινέτων BETA και ALPHA

Πολλοί διερωτώνται, "τελικά αυτά τα backun όργανα είναι και τόσο καλά όσο όμορφα φαίνονται;"

backun-1


Χαρακτηριστικά των οργάνων:

  • Θαυμάσιο ξύλο κατασκευής (για το Beta)
  • Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ασημένια ή νίκελ κλειδιά.
  • Θαυμάσια προσοχή στην κάθε κατασκευάστική λεπτομέρεια.
  • Valentino τάπες.
  • Εξονυχιστικά ελεγμένα όργανα πρίν φύγουν απο το εργοστάσιο.
  • Μεγάλη ρυθμιζόμενη βάση (Thumbrest)
  • Κρίκος για να μπορεί να κρεμαστεί σε περιλαίμιο.
  • Συμπαγής και ποιοτική θήκη φύλαξης
  • Λαμπερός και ζεστός ήχος


Η θήκη.

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε καθώς ανοίγετε ένα καινούριο κλαρινέτο είναι η θήκη. Το Beta και το Alpha χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια θήκη. Είναι κατασκευασμένη απο πολύ καλής ποιότητας πλαστικό όπου το όργανο μπάινει και "κάθεται" πολύ καλά χωρίς να μετακινείται. Επίσης η θήκη των μικροπραγμάτων είναι όμορφα σχεδιασμένη χωρίς να αφήνει τα διάφορα αξεσουάρ να σκορπίζονται στην θήκη.
backun-9


Το ξύλο.

Το ξύλο κατασκευής του Backun Beta είναι επιλεγμένος έβενος προσεκτικά αποξηραμένος και φυλαγμένος όπως μόνο η Backun Musical ξέρει.

backun-11

Παραδοσιακά μονάχα στα υψηλής ποιότητας όργανα χρησιμοποιούν "τέλειο" ξύλο κατασκευής. Στα ποιο φτηνά μαθητικά όργανα συχνά βρίσκουμε "λεκέδες" και ψεγάδια στον έβενο. Ο λόγος της λίγο ψηλότερης τιμής του Backun Beta είναι γιατί το ξύλο που έχει χρησιμοποιηθεί είναι αντίστοιχο των ακριβότερων μοντέλων.

backun-12


Μηχανισμός.

Και τα δύο όργανα διατίθενται με νίκελ ή ασημένια κλειδιά. Η διαφορά στην τιμή είναι περίπου 150 ευρώ.

backun-13

Κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο νίκελ οπότε η επιλογή του ασημιού είναι ιδανική. Κάποιοι άλλοι προτιμούν την γυαλάδα και την εντυπωσιακή εμφάνιση του Νίκελ.


Τάπες και τσόχες επαναφοράς

Και στα δύο όργανα έχουν τοποθετηθεί συνθετικές τάπες Valentino, δίνοντας μια πολύ όμορφη αίσθηση. Οι συνθετικές τάπες Valentino είναι μαύρου χρώματος, χαρίζουν άριστο σφράγισμα κατά το κλείσιμο και έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης η Backun έχει χρησιμοποιήσει τσόχες μαύρου χρώματος και φελλούς Α ποιότητας, δίνοντας στο όργανο μια αίσθηση υπεροχής.

backun-3

Για ποιό λόγο σχεδιάστηκε το Alpha;

Ο βασικός λόγος σχεδιασμού και παραγωγής του Alpha κλαρινέτου είναι να μπορεί ο μουσικός να παίζει έξω χωρίς να φοβάται τα σκασίματα του ξύλου! Η Backun Musical έχει χρησιμοποιήσει άριστης ποιότητας πλαστικό ABS όπου δεν πρόκειται να προβληματίσει σε οποιαδήποτε θερμοκρασία! Αν κάποιος προσθέσει στο Alpha με ένα βαρελάκι Moba και μια καμπάνα θα έχει ένα όργανο που θα ζήλευαν πολλοί!

backun-4

Ρυθμιζόμενη βάση αντίχειρα.

Μια πρωτοποριακή κίνηση της Backun Musical είναι, εκτός την καταπληκτική βάση αντίχειρα, να προσθέσει και ένα κρίκο στην πάνω μεριά της ώστε να μπορεί ο μουσικός να χρησιμοποιήσει περιλαίμιο. Η αλήθεια είναι ότι στα κλαρινέτα, που δεν διαθέτουν κρίκο στήριξης, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το δερμάτινο κομματάκι όπου είναι αρκετά ενοχλητικό στην αίσθηση του αντίχειρα.

backun-2


Φασματική Ανάλυση

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα συγκριτικό φασματογράφημα μεταξύ Buffet Festival R13 και Backun Beta κλαρινέτων. Το αποτέλεσμα δείχνει πολύ ενδιαφέρον. Και στα δύο γραφήματα τα κλαρινέτα παίζουν απο το χαμηλό Μι χρωματικά έως το μεσαίο Σίb. Βλέπουμε ότι το Backun Beta είναι πιό λαμπερό καθ, όλη την διάρκεια του τέστ.

festival

Buffet R13 Festival

beta

Backun Beta

Το αποτέλεσμα

Το Backun Alpha και Beta κλαρινέτα λένε ότι είναι λίγο ακριβότερα όργανα απο αυτά του ανταγωνισμού. Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί το Alpha με ένα B12 μιας και μιλάμε για εντελώς άλλη κατηγορία. Το μέν Alpha απευθύνεται σε τόσο σε επαγγελματίες αλλά και σε μαθητές. Επίσης το Beta εύκολα μπορεί να συγκριθεί με όργανα πολύ ακριβότερα, όπως είδατε και στο παραπάνω τέστ. Χρησιμοποιεί ξύλο που θα βρίσκαμε μονάχα σε όργανα των 2500 ευρώ και πάνω σε άλλες εταιρίες. Κατά την γνώμη μου είναι το καλύτερο value for money για κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα κλαρινέτο σε καλή τιμή. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα είναι το δικό σας!


Βαγγέλης Παπαδάκης

Μουσικολόγος - Καθηγητής κλαρινέτου - τεχνικός πνευστών οργάνων.