Προσοχή! Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Πόσο καιρό θα μου πάρει να μάθω κιθάρα;

12/06/2017
από Παναγιώτης Τσανακαλιώτης

Proberaum-1-von-1-3.jpg?1497290133439

Η ερώτηση που πολλοί άνθρωποι ρωτούν όταν αρχίζουν να σκέφτονται να μάθουν να παίζουν κιθάρα είναι: "Πόσο καιρό θα μου πάρει;"

Λοιπόν, εξαρτάται από πολλά πράγματα, όχι μόνο πόσο ταλαντούχοι είστε. Σίγουρα, έχοντας ένα ταλέντο στη μουσική και ένα καλό αυτί, θα σας βοηθήσει να επιτύχετε αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα, ο κιθαρίστας που ασκεί με επιμέλεια και με τον σωστό τρόπο σιγά σιγά ξεπερνάει τον "τεμπέλη", ακόμα και έναν πολύ ταλαντούχο μουσικό. Γιατί?

Το να παίζεις την κιθάρα σημαίνει να μαθαίνεις εντελώς νέες κινήσεις των χεριών και των δακτύλων, σαν να μαθαίνεις να περπατάς. Θα χρειαστεί να ενισχύσετε τους μυς των χεριών και επιπλέον, θα πρέπει να μάθετε πολύ ακριβείς και συντονισμένες κινήσεις των δακτύλων. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αυτές τις κινήσεις, να βελτιώσετε τη μυϊκή μνήμη των χεριών σας και να προχωρήσετε πραγματικά στο παίξιμο της κιθάρας, είναι να εξασκήστε τακτικά.
Αλλά ας γυρίσουμε πίσω στο αρχικό ερώτημα, "πόσο καιρό θα μου πάρει για να μάθω κιθάρα;" Δεδομένου ότι εξασκήστε τακτικά, μπορείτε να φτάσετε σε αυτά τα στάδια εντός του δεδομένου χρονικού διαστήματος:

  • 1-2 μήνες: Παίξτε τραγούδια με λίγες και εύκολες συγχορδίες και μερικές μελωδίες.
  • 3-6 μήνες: Παίξτε λίγο πιο δύσκολα τραγούδια, τα οποία απαιτούν περισσότερα τεχνικά στοιχεία. Για παράδειγμα, τραγούδια που απαιτούν ευκολότερη hammer-ons, pull-offs και άλλες ευκολότερες τεχνικές κιθάρας.
  • 1 έτος: Παίξτε τραγούδια ενδιάμεσου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοφιλών τραγουδιών, γνωστά riffs, μπλουζ και ούτω καθεξής.
  • 2 χρόνια: Εάν εξασκείστε αρκετά, θα μπορούσατε να παίζετε πάρα πολλά τραγούδια. Φυσικά, θα πρέπει να τα εξασκηθείτε προτού να μπορέσετε να τα παίξετε, αλλά η μάθηση ενός τραγουδιού σε αυτό το στάδιο είναι πολύ γρήγορη, καθώς θα έχετε καταφέρει να μάθετε τα περισσότερα τεχνικά στοιχεία.
  • 2-3 χρόνια: Αν μάθατε τη θεωρία κιθάρας κατά τη διάρκεια του μουσικού σας ταξιδιού, θα είστε σε θέση να αυτοσχεδιάσετε.
  • 5-6 χρόνια: Μπορείτε να ονομάσετε τον εαυτό σας έναν προηγμένο κιθαρίστα, θα είστε σε θέση να παίξετε ό,τι θέλετε.
  • 10 χρόνια: Θα συνειδητοποιήσετε πόσα ακόμα δεν ξέρετε και θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα.


Το ηθικό της ιστορίας είναι ότι η μάθηση για να παίξεις κιθάρα είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ, αλλά φτάνεις σε ένα αποδεκτό επίπεδο, όπου θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τη μουσική σου (χωρίς να τρελαίνεις τους γειτονες), μπορεί να επιτευχθεί μετά από περίπου 6 μήνες τακτικής εξάσκησης.

Εάν ποτέ αποθαρρύνεστε ή έχετε κολλήσει σε οποιοδήποτε σημείο, θυμηθείτε ότι ακόμη και οι καλύτεροι κιθαρίστες ήταν αρχάριοι κάποτε, όλοι πέρασαν από την καμπύλη της μάθησης. Εάν υπομείνετε, θα μείνετε με ένα θαυμάσιο χόμπι που θα έχετε μια ζωή, φέρνοντάς στην οικογένεια και τους φίλους σας αμέτρητες ώρες χαράς.

guitar-academy-practice-chart.jpg?149728