Προσοχή! Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Πως η μουσική βοηθάει την μνήμη

18/06/2017
από Παναγιώτης Τσανακαλιώτης

pos%20i%20mousiki%20voithaei%20tin%20mni

Ορισμένα τραγούδια έχουν τη δυνατότητα να μας θυμίζουν κάποιες περιόδους ή γεγονότα στη ζωή μας, μερικά που μας κάνουν να χαμογελάμε, και κάποια που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι ερευνητές διερευνούν όλο και περισσότερο αν η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανάκληση μνήμης.

Το 2013, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Memory & Cognition" περιλάμβανε 60 ενήλικες που μάθαιναν Ουγγρικά.Οι ενήλικες μοιράστηκαν τυχαία σε ένα από τα τρία μαθησιακά καθήκοντα: να πουν άγνωστες ουγγρικές φράσεις, να πουν τις ίδιες φράσεις με ρυθμικό τρόπο ή να τραγουδήσουν τις φράσεις. Όταν τους ζητήθηκε να ξαναπούν τις φράσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που τραγούδησαν τις φράσεις είχαν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια ανάκλησης από τις άλλες δύο ομάδες.

"Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια μέθοδος εκμάθησης και ακρόασης μπορεί να διευκολύνει την πληρέστερη μνήμη για προφορικές φράσεις ξένων γλωσσών", λένε οι συγγραφείς.

Τα στοιχεία από τέτοιες μελέτες έχουν οδηγήσει τους ερευνητές να υπαινίσσονται ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανάκληση μνήμης για άτομα με γνωστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer.

Ένα χρόνο μετά μια διαφορετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Gerontologist", αξιολόγησε την επίδραση της μουσικής στην ανάκληση μνήμης σε άτομα με άνοια σε πρώιμο στάδιο. Για αυτήν την έρευνα 89 άτομα με άνοια χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες. Οι ασχολίες των 2 ομάδων είχαν σχέση με το τραγούδι και την μουσική σε αντίθεση με την τρίτη.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τόσο οι ομάδες του τραγουδιού όσο και της μουσικής, όχι μόνο είχαν καλύτερη διάθεση και γενικότερα ευημερία από τη τρίτη ομάδα, αλλά απέδειξαν καλύτερη επεισοδιακή μνήμη στις γνωστικές εκτιμήσεις.

"Οι τακτικές μουσικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να έχουν μακροχρόνια γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη στην ήπια / μέτρια άνοια και συνεπώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίθαλψη και αποκατάσταση της άνοιας ", κατέληξαν οι συντάκτες.